Matras Keuzehulp

 • Altijd het juiste matras
 • Bespaar geld
 • Bespaar tijd
Laten we beginnen

Matrassen in alle soorten en maten

Matrassen zijn doorgaans een combinatie van verschillende materialen. De belangrijkste matras soorten zijn de volgende: binnenvering, pocketvering, polyether, koudschuim, traagschuim en latex. Daarnaast zijn er ook matras soorten als waterbedden en luchtmatrassen.

Traagschuim matras

Traagschuim matrassen zijn zogenaamde combinatiematrassen. Een matras alleen opgebouwd uit traagschuim is niet mogelijk. Het traagschuim, gemaakt van visco-elastisch polyurethaan,  vormt de toplaag van het matras die op haar beurt wordt gemonteerd op polyether schuim, koudschuim of pocketveren. Indien comfort, drukverdeling en aanpassingsvermogen belangrijke selectiecriteria zijn, dan is er geen betere keuze dan een traagschuim matras. 

Eigenschappen van het traagschuim matras

 • Hoogste conformiteit
 • Uitstekende vochtregulatie
 • Maximale drukverlaging
 • Aangenaam ligcomfort

Geschikte bodems voor het traagschuim matras

 • Lattenbodem
 • Schotelbodem
 • Verstelbare bodems
 • Boxspring
 • Spiraalbodem

NASA schuim

Traagschuim wordt door velen ook wel herkend onder de naam NASA schuim. Dit komt omdat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie aan de basis heeft gestaan van het visco-elastisch polyurethaanschuim. De NASA zocht naar een extra stevig schium voor in ruimtepakken: astronauten die gewichtloos ergens tegenaan botsen hebben extra bescherming nodig. Door drukpunten op het lichaam uit te sluiten, verbetert het schuim in belangrijke mate het (zit)comfort van de astronauten. Daarnaast biedt het schuim bescherming tegen drukverhogende G-krachten.

Het schuim werd al snel toegepast in de medische matrassensector, met name voor de behandeling van doorligwonden (decubitus). Daarna is het product beschikbaar gekomen voor de consumentenmarkt. Het NASA traagschuim heeft de markt voor slaapsystemen compleet veranderd.

West-Europese consumenten hebben het NASA traagschuim matras tot beste matrastechnologie gekozen. Dit blijkt uit een representatief consumentenonderzoek gehouden in 2015 door de European Bedding Industry Association (EBIA).

In Engeland, waar NASA traagschuim matrassen al langer op de markt zijn, geeft 44% van de consumenten aan een dergelijk matras als beste technologie te waarderen. In de overige West-Europese landen wijst inmiddels 25% van de consumenten het NASA traagschuim matras als beste technologische oplossing aan.

Het effect van traagschuim 

Traagschuim staat, zoals wij al eerder schreven, bekend om zijn drukverlagende eigenschappen. Traagschuim probeert bij belasting niet direct naar de oorspronkelijke vorm terug te keren. Hierdoor wordt een aanzienlijke drukvermindering op het lichaam verkregen. Het lichaamsgewicht wordt volledig verdeeld over het ligoppervlakte. Drukpunten worden hierdoor tot een minimum beperkt. Deze eigenschap van het materiaal heeft er voor gezorgd dat het traagschuim matras in ziekenhuizen en verpleegklinieken op grote schaal wordt ingezet. Klassieke schuimsoorten zoals polyether en koudschuim, maar ook pocketvering en binnenvering matraskernen, willen bij belasting wel hun oorspronkelijke vorm terug aannemen. Hierdoor ontstaat tegendruk, die feitelijk vermeden moet worden.

Temperatuursgevoeligheid van traagschuim

Traagschuim staat erom bekend dat het een temperatuurgevoelig materiaal is. Op lichaamstemperatuur bereikt het de perfecte visco-elasticiteit, waardoor het geleidelijk verend is. Door de overdracht van lichaamstemperatuur vormt het traagschuim zich naar uw lichaamscontouren. Hierdoor wordt uw gewicht goed verdeeld over het contactoppervlak. Het resultaat hiervan is dat een traagschuim matras zo veel mogelijk drukpunten uitsluit. U hoeft tijdens de nachtrust minder van houding te veranderen. Deze situatie draagt bewezen bij aan een diepere slaap.

Wanneer kies je voor een traagschuim matras?

Door de drukverlagende en vochtregulerende eigenschappen van een traagschuim matras is dit matras geschikt voor elk type slaper. Het traagschuim past zich aan uw lichaamsvormen wat zorgt voor een aangenaam ligcomfort. Heeft u last van bijvoorbeeld gewrichtsklachten? Dan is ons advies om naar een traagschuim matras te kijken.

Vorige Volgende

365 nachten thuis proefslapen - "Niet Goed = Geld Terug"

Uitproberen in uw eigen slaapkamer. Exclusief bij LivingComfort. Meer info
TotalFit logo 
Living Comfort Excellence Pocketveren matrasBeste Prijs / Kwaliteit
Van: € 349,-
Nu v.a.
€ 189,-
energy+ matras logo  Energy+ NASA
traagschuim matras
Uitstekend 2992 beoordelingen


POPULAIRE KEUZE
ACTIE
Nu al vanaf:
€ 199,-
mediactive logo  MediActive NASA traagschuim matras
Uitstekend 2992 beoordelingen


Aanbevolen door Orthopeden
Medisch Matras
al vanaf:
€ 249,-

Laat uw e-mailadres achter en ontvang gratis het e-book 'Slaap om te leven'

Verplichte velden